Online reserveren
Open menu

het beste van drentse bodem – biologisch geteeld.
aangevuld met wild-pluk-kruiden uit de natuur!

Ons eten

Ons doel is u als gast te laten genieten van (h)eerlijk eten en drinken. Voor elk gezelschap, tijdstip of speciale wensen proberen wij met veel passie prachtige gerechten voor u klaar te maken. Onze chef-kok staat garant voor uitstekend eten, bereid met duurzame, regionale, seizoensgebonden en meest biologische ingrediënten.

Koken is een passie, een kunst, maar vooral een ambacht dat met zorg, aandacht en plezier ten uitvoer wordt gebracht

Tevens kunt u na een wandeling of fietstocht genieten van een heerlijke biologische dorstlesser, een fairtrade thee of een koffie van verse bonen. Uiteraard kunt u in ons restaurant ook prima terecht voor mooie wijnen uit o.a. Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Spanje en Portugal.

Slow food

Slow Food is een internationale beweging voor ecogastronomie. Deze organisatie vindt dat voedsel lekker, puur en eerlijk moet zijn. Daarmee wordt bedoeld dat ons eten goed moet smaken; dat het zonder schade voor de leefomgeving, het dierenwelzijn en de gezondheid moet worden geproduceerd en dat producenten een eerlijke vergoeding moeten krijgen voor hun werk.

slow food logo

Uiteraard deelt Bitter en Zoet deze visie en is daarom sponsor van deze organisatie!
Lees hier meer over Slow Food.

Tuin

De Kolonie Veenhuizen was vroeger in hoge mate zelfvoorzienend. Iedere woning had een eigen moestuin, op het land werden de benodigdheden voor en door de verpleegden geteeld. De geneesheer-directeur had een kruidentuin met allerlei geneeskrachtige planten, tegenover het huis “Toewijding”, op de plek waar nu onze parkeerplaats is.
Vanuit het idee van zelfvoorzienend zijn en in lijn met onze duurzame bedrijfsvoering, zijn we dit jaar gestart met een eigen moestuin en boomgaard. In de boomgaard staan 14 fruitbomen. Oude rassen appels, peren, pruimen, kweepeer, mispel en een walnotenboom. De moestuin voorziet de keuken van verse groentes en kruiden en dient als leidraad en inspiratie voor het samenstellen van de menu’s. Rik zoekt hiervoor bijzondere rassen uit en kweekt de groentes op biologische wijze, zonder kunstmest en gifstoffen.
De tuin is toegankelijk voor u als gast. Als Rik in de tuin aan het werk is, geeft hij graag uitleg over alles wat groeit en bloeit!

DSC_1022

Bijen en varkens

Om de fruitbomen en andere gewassen te bestuiven, staan er drie bijenkasten in de tuin, met in totaal zo’n 150.000 bijen. De werksters vliegen de hele dag af en aan met stuifmeel en hebben inmiddels de eerste honing geproduceerd.
Imker Sjoerd Bonnema uit Fochteloo verzorgt de bijenkasten en slingert de honing. Wij kijken graag hoe hij vakkundig met de bijen aan het werk is. Het is bijzonder interessant en rustgevend om de bijen, op gepaste afstand, te observeren. Doe dat dan ook gerust!

De bijen hebben sinds kort gezelschap van twee Mangalica- of Hongaarse wol-varkens. Het wolvarken is een bijzonder beest. Het heeft een rode vacht, is aanhankelijk en gemakkelijk tam te maken. Het is een echt buitenbeest, kan het jaar rond buiten lopen en houdt van lekker wroeten in de grond. Ze eten o.a. oud brood en groente afval uit de keuken. En zo is de cirkel weer rond!