Online reserveren
Open menu

Uren dwalen over veen en hei. Te voet of per fiets. Dat kan bij ons!

Wandelen

Paaltjesroute Veenhuizen
In Veenhuizen zijn vier paaltjesroutes uitgezet. Het overzichtskaartje van Veenhuizen met de 4 routes is verkrijgbaar bij de frontoffice van het hotel of bij de Tourist Info Veenhuizen. Hierin staat ook enige achtergrondinformatie over de geschiedenis, het landschap en de bewoners van Veenhuizen. De witte route is 7 km lang en leidt u via oude beukenlanen langs o.a. het Spaanse Kerkhof.  Tijdens de gele paaltjesroute (6,5 km) wandelt u via de lommerrijke Eikenlaan naar de begraafplaats, oftewel het ‘Vierde Gesticht’, en naar het Sterrenbos.  De blauwe paaltjesroute, is met ongeveer 2 km de kortste van de vier routes. De wandeling concentreert zich rond het voormalige Tweede Gesticht en het Hospitaal.  De rode paaltjesroute (3,5 km) is genoemd naar de stichter van de Maatschappij van Weldadigheid: Generaal Van den Bosch. De route brengt u o.a. langs het Ambachtscluster. Alle routes zijn gemakkelijk met elkaar te combineren.
Voor langere wandelingen in de omgeving raden wij u de Knapzakroutes aan. Beide zijn verkrijgbaar bij de frontoffice van Bitter en Zoet.

Of wandel naar het Fochteloërveen. Er is een 6 km lange rode paaltjesroute uitgezet die start vanaf de parkeerplaats aan de Fochteloërveenweg. Hier vindt u ook een natuurpad van 2,5 km, geschikt voor wandelwagens en minder validen.
Zie ook www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/fochtelo-rveen-0

Op pad met de gids en boswachter
Bitter & Zoet organiseert met enige regelmaat wandelingen met een gids door Veenhuizen.
U wordt meegevoerd de straten en natuur van Veenhuizen. De ene keer wordt de historie tot in de details verteld, de andere keer worden er spannende gevangenisverhalen gefluisterd…
De boswachter weet als geen ander de bijzondere plekjes in de natuur rondom Veenhuizen. Spoorzoeken en struintochten door het beekdal van Slokkert aan de noordzijde van Veenhuizen of een ontdekkingstocht door het Fochteloërveen. Wie weet ziet u de kraanvogels…
Naast de vaste wandeldata kunnen we ook een wandeling op maat verzorgen. Neemt u gerust contact met ons op, om de mogelijkheden te bespreken.

Fietsen

Fochteloërveen
Het 2.500 hectare grote Fochteloërveen is een hoogveengebied, waar dieren ongestoord leven en zeldzame planten een plekje hebben. In het voorjaar vindt u er het veenpluis en wollegras. En als u geluk heeft ziet u libellen, vlinders, slangen, hagedissen en tal van vogels die zich in dit natte gebied thuis voelen. Ontdek ook de majestueuze kraanvogels die sinds een aantal jaren weer broeden in het Fochteloërveen. De landerijen rondom het veengebied zijn relatief kortgeleden aangekocht door Natuurmonumenten en worden begraasd door Schotse Hooglanderrunderen en een kudde geiten.
Natuurmonumenten is eigenaar/beheerder van het Fochteloërveen sinds 1938. Langs de weg door het veen vindt u het (onbemande) informatiecentrum Fochteloërveen. Bij Ravenswoud staat een grote uitkijktoren, in de vorm van een geknikte 7, die een fantastisch uitzicht biedt over het terrein.
Het Fochteloërveen kunt u op verschillende manieren ontdekken.  Op de fiets vanaf Bitter en Zoet met een knooppuntenroute. Of wandelend. Er is een 6 km lange rode paaltjesroute uitgezet die start vanaf de parkeerplaats aan de Fochteloërveenweg. Hier vindt u ook een natuurpad van 2,5 km, geschikt voor wandelwagens en minder validen. Zie ook www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/fochtelo-rveen-0

Diverse fietsroutes vanaf Bitter en Zoet

Rondrit Norgerberg – Assen – Smilde – Veenhuizen

Norg, Westervelde en Veenhuizen

Veenhuizen – Leekstermeer – Langelo – Veenhuizen

Veenhuizen en omgeving

Of plan hier uw route met Fietsroutenetwerk

Outdoor

In samenwerking met ‘Actief Veenhuizen’ kunnen wij actieve arrangementen samenstellen voor leuke groepsuitjes zoals teambuilding, vrijgezellenuitjes, bedrijfsuitjes/teambuilding, familiedagen. Actief Veenhuizen is gespecialiseerd in het bedenken, organiseren en begeleiden van allerlei activiteiten en outdoor programma’s voor jong en oud.

Wat dacht u van (h)eerlijk tea, lunch of diner bij Bitter en Zoet gecombineerd met een fotopuzzeltocht, boogschieten clinic, abseilen of tokkelen?